МОЯТ БЛОГ 2020.07.01 – Чудната история на Кукленският манастир „Св.Св.Козма и Дамян”

Моят блог 01.07.2020г. 11:50ч. Сряда
автор: Оги Новаков

 

 

Чудната история на Кукленският манастир „Св.Св.Козма и Дамян”

 

 

 

 

 

 

 

„Легендата, в която вярваме, притежава такава ценност и сила, като истината”
 

Започвам с тази фраза, за да оборя предварително всички критици, които ще лепнат етикет „бабини деветини”. Затова и ще поясня, че тук няма да стане въпрос за магия, а само за вяра. И то толкова силна, че е успяла да измести медицината и изобщо науката като цяло.

Легенди, родени от надеждите на хиляди хора, предавали се от уста на уста и превърнали се в един момент в истини. Или поне в нечии истини…

 

И така, лятото все още не може да се наложи с топлите си и знойни дни и нощи и е подвластно на хлад и дъжд, който сякаш е закъснял някъде от ранната пролет, но календарът е неумолим и сме пред празника на Светите Врачове, празника на Св.Св Козма и Дамян – 1 юли.

 

Ние поехме името им с надеждата те да се молят за болните, за здравите и за лечителите, за здраве и милост.

 

Кои са Св.Св. Козма и Дамян и къде са родени? Агиографските източници ни разказват, но за битуването им сред народа, а за помощта и надеждата, която страдащите таят и получават от тях може да се прочете само в кондиките на старите храмове и манастири, чийто небесни покровители са тези светци или в живите легенди, които се носят от уста на уста за чудодейната сила и за лечителските дарове, с които обдаряват болните…

 

Живели вероятно не по-късно от IV век

 

И нека ви разкажа невероятната история на манастира:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кукленски манастир „Св.св. Козма и Дамян“

Кукленският манастир „Св.св. Козма и Дамян” е разположен на 15 км югоизточно от гр. Пловдив в северните склонове на Родопите.

Известен е още с народното си име „Св. Врачoве”. В непосредствена близост до портите на манастира се намира аязмо, от което блика лековита вода. Всеки, който употреби тази вода със силна вяра и упование в Бога и по молитвеното ходатайство на Св. братя Козма и Дамян, получава изцерение. Според един ктиторски надпис върху аязмото, манастирът някога е носел и името „Св. Безсребърници”.

 

Св. братя Козма и Дамян живеели през ІІІ в. в околностите на гр. Рим. Те били възпитани във вяра и благочестие, привличало ги и лекарското изкуство. След като се изучили, заради тяхната любов към Бога и ближния, Творецът на света ги дарил и с чудодейната сила да лекуват всякакви болести и страдания сред хората. От голяма благодарност към Бога, светите братя лекували без да вземат пари от болните, затова били наречени безсребреници.

 

Заради християнската вяра, която изповядвали, те били заплашени със смърт. Когато пратили войници да ги заловят, по желание на излекуваните от тях хора, лечителите се скрили в една пещера. Така  вместо тях били заловени невинни хора. Щом двамата братя разбрали за това, те не могли да понесат мисълта, че друг може да пострада заради тях, затова отишли и се предали доброволно. Императорът бил склонен да ги освободи, ако те принесат жертва на езическите богове. Но щом изрекъл тези думи, той се свлякъл на земята. Така императорът бил постигнат от Божието наказание за дръзките си думи. Направил усилие да стане, но не успял. Тогава той осъзнал, че християнският Бог е истинският Бог, повярвал и помолил Св. братя да го излекуват, а от благодарност към тях ги освободил.

След това Св. Козма и Св. Дамян продължили да лекуват и да помагат на хората.

 

Междувременно  един друг лекар им завидял за славата, завел ги веднъж в гората и там по жесток начин ги убил в 284 г. Така Св. братя завършили земния си живот и прославили Божието име със своята вяра и чудотворна сила.

 

„Кукленският манастир „Св. безсребърници Козма и Дамян“ пази спомена за героите от „Козият рог“. Тук те са изживели част от живота си, оставили са следа, която по чудо не е била заличена от вълните на времето. Няма българин, който да не знае историята от „Козият рог“, да не е гледал или поне чувал за филма със същото име.

В Куклен и днес разказват историята за Караиван, за Караиваница и за дъщеря им – отмъстителката Мария, почти като легенда.

 

Караиваница се славела с голямата си, ненагледна хубост. Някой си Де­ли Мустафа, пъдарин от Еркеч, влиза в дома на Караивана от Загоре и изнасилва Караиваница. Мъжът й бил с овцете.

Беззащит­ната жена от страх и мъка загубила ума си и когато мъ­жът й се върнал, заварил я обезумяла.

 

Караиван я нато­варил на муле и я закарал в Кукленския манастир «Све­ти врачове», за да се лекува там на аязмото. едно от най-известните източници на лековита вода – аязмото при манастира „Свети свети Козма и Дамян”.

 

Вярва се, че водата е особено лековита при нервни и психични болести. Според вярващите голямата икона на св. Козма и Дамян е чудотворна. В манастира дори има надпис, който гласи:

„Целебен извор на свети Безсребреници. Животворната вода на свети Козма и Дамян дава сили на душите и цери телата на онези, който идват при извора със своята вяра и черпят вода за всякакво изцерение. Тя изчиства нечистотиите на всички болести.

Нещастницата скоро починала и там била погребана, край Кукленския манастир.

Накрая и Караиван идва тук в последните дни от живота си, за да пречисти съвестта си пред Бога. Преди да се спомине се изповядва и разказва на свещеника историята за козия рог и хайдутката Мария, неговата дъщеря. Самата Мария свършва трагично своя живот, когато, обградена от турските преследвачи, се хвърля от една скала.

 

Монахът, разказал на Николай Хайтов тази история, завършил така:
„Много неправди, а една Мария! Затуй не се е оправил този свят!“ всъщност това е и финалът на разказа „Козият рог“.

 

 

 

 

 

 

Благодаря Ви, че отделихте от времето си да прочетете всичко това! Повярвайте, ЧУДЕСАТА съществуват!  

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

 

 

 

Благодаря, че написахте коментар! Вашето мнение е наистина ценно за мен, повярвайте!

Ще съм много благодарен да изкажете мнението си.

Ако имате някакви въпроси, не се притеснявайте да попитате. Ще се радвам да помогна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.