ЗА МЕН

Моята история.

 

 

Платното е живот…

“ЧАСТИЦИ ОТ ДУШАТА МИ – Както много пъти съм казвал, картините, които рисувам извират от душата ми.
Тя направлява ръката и мисълта ми. Тя сътворява сюжета и полага палитрата на цветовете.
Вплита наслада и душевно спокойствие в творбите, които рисувам за всички Вас с любов.”
Оги Новаков.

 

Художник съм.

С четки и шпатули създавам картини, които искам да представя тук, в моят сайт.

Сътворявам върху платно природните чудеса и изображения, които ме вдъхновяват. Цветовете на цялата тази красота.
Моите картини са спонтанен разговор между мен и това, което е върху платното, подобно на музикална импровизация. Искам да уловя същността на една идея и да я пресъздам в картина.

Когато в творбата е вложено чувство, тогава има повече място за зрителя да интерпретира, да усети картината чрез собствените си очи, фантазии и спомени.
Използвам моите картини да общувам с всеки отделен човек. Като използвам цветове и текстури, аз споделям своя богат речник в една картина. Изразявайки този език чрез места и лица, позволявам на всеки да проникне в неговия собствен свят и емоции, тези емоции, които съществуват във всички нас.

Поставяйки поредната четка върху платното съм наясно с факта, че изкуството е универсален език. Следователно, едно платно отваря прозореца на милиони различни емоции, които са съществували и съществуват чрез всички ни, давайки на зрителя мощен инструмент, за да се вгледа в неговия душевен свят, за разбиране на житейския си път.

Каня Ви да се насладите на чистата радост и харизматичното очарование на моите картини, така както аз ги усещам.

Вашият дух и мисъл ще бъдат пренесени в един друг свят. Свят на Приказен Романтизъм, убежище на мир, уют и спокойствие.

Моите произведения са вдъхновение за всички, които искат да продължават да мечтаят. Да се върнат в детските си спомени. Да се срещнат с едно друго, безгрижно, позабравено АЗ.

Популярни картини

 

Моята утопия

 

Някои казват УТОПИЯ. Изобразява един желан, съвършен свят, който е различен от реално съществуващия. Не съм съгласен! За мен, моето детство си бе реална Утопия!

“Валеше бял, пухкав сняг на едри парцали.

В кухнята гореше огън в печката и бе топло и приятно. Миришеше но вкусна гозба. Гледах снежинките през прозореца към задния двор как затрупват всичко. Клоните на дърветата бяха превити до земята под тежеста на натрупания по тях сняг. Тишина… Бяла, приказна тишина… Снегът стигаше чак до долния край на прозореца. Събрахме се с приятели и веднага се заехме да строим снежна крепост. Започна боят със снежни топки. И чак привечер се прибрах мокър до кости. Никой не ми се скара. Никой не викаше по мен /както сегашните изнервени от живота родители/. Ех, детство!… Отминали спомени. Сякаш един друг свят.”

  “А лятото…    Ех…   Прекрасното лято! Всяка събота и неделя още от рано приготвяхме храна, вземахме топката, манерките, хамака и федербала и тръгвахме към Западния Парк. Бързахме за да си заварим незаето нашето си място на една от поляните до дърветата. Вървяхме пеша до парка. Пътят ни минаваше покрай Трета градска болница. А около нея и по-нататък всичко беше борови горички. Вървяхме между ухаещите на смола борове. Стъпвахме върху мек килим от нападалите кафяви, борови иглички. Просто една идилия… Нямаше го още Люлин и люлинския тунел с лудницата от коли и смрадта от изгорели газове, които замениха горичките и уханието на борове.

Пристигайки в парка, постиляхме одеалата, които носехме с нас. Баща ми връзваше хамака на две от дърветата и така местообитанието ни беше готово. Какво друго ни трябваше?! Играехме на федербал, футбол, карти и какво ли не. Навсякъде около нас бе пълно с хора, които се забавляваха. Народ, веселие, глъчка. На централната алея на парка при една от чешмите се събираха македонци. Свиреха гайди. Играеха хора. Е, тогава не ми допадаше такава музика, но бе много весело и няма никога да го забравя. Разнасяше се мирис на скара от близкия павилион. Хора се редяха на опашка да си купят сочни кебапчета и студена бира…

Привечер събирахме багажа си и тръгвахме надолу по алеята към Върталежките.    Чуваше се музика и колкото повече наближавах, толкова по силна ставаше тя. Нямах търпение да стигнем… Да, някога до централният вход на парка имаше върталежки, виенско колело, въртящи се самолети и какви ли не забавления, които сега отдавна са изпочупени и откраднати, две различни реалности. Беше вече тъмно, но никой не го беше страх от крадци, наркомани и всякаква друга сган населяваща сега София. Всички се веселяхме в залата с кривите огледала или се въртяхме на колелото но смеха. Така бе някога…”

 

  МАСЛЕНИТЕ БОИ

В зависимост от стила, сложноста или желанието на клиента, аз използвам едни от най-добрите масла, налични на пазара, като например Royal Talens. От създаването си преди повече от 100 г. Royal Talens произвежда “най-добрите материали за изкуство в света”. Rembrandt oil colour и Van Gogh oil colours са изградили репутацията си върху качеството и надеждността на своите продукти, съчетани с непрекъснато разработване на продукти, подобрения и иновации.

 1. Предимство: Време
  Маслените бои имат по-дълго време да изсъхнат, отколкото другите бои, като например акварелите. Това дава повече време да работя с творбите си и да правя промени.
 2. Предимство: Цветна дълбочина и диапазон
  Маслените бои осигуряват широка гама цветове и богата цветова дълбочина, тъй като те могат да бъдат наслоени и смесени по-свободно от други бои, като например акварел или акрил. Така мога да променям нежно богатството и тона на цветовете си, например като добавят малки количества други цветове. Това е вярно, защото маслените бои отнемат повече време да изсъхнат.
 3. Предимство: Разнообразни приложения
  Маслени бои могат да се нанасят върху повърхности по по-голямо разнообразие от начини, отколкото другите бои. Маслените бои могат да се превърнат в тънки глазури или дебели камъчета, според Енциклопедия на световното изкуство.
 4. Предимство: Обхват на завършванията и ефектите
  Маслените бои могат да бъдат смесени, за да изглеждат непрозрачни, прозрачни или каквото и да било между тях, както и да имат матово или гланцово покритие.
 5. Предимство: Съгласуваност
  Маслените бои не се променят значително в цвета, текстурата или финиша след изсушаване. Това улеснява изкуството да предскаже как изглежда завършеното създаване в сравнение с други бои (като акварели), които могат да променят външния си вид след изсъхване.

 

ПЛАТНАТА

Грундираните, ленени и памучни платна са традиционните и най-често използвани платна за маслени картини. Те са добри, стабилни и предлагат доказано дълголетие и повърхност, която няма да се огъне. Тяхната гама се състои от внимателно подбран и подготвен разтегнат лен и памук, който гарантира изключителното качество, което прави диапазона по-изчерпателен и по този начин е идеален за тежко нанасяне на цвят. Тяхната повърхност е тройно покрита, състояща се от две различни слоеве от силно пигментиран грунд и един слой безкиселинно тисов гисо.
Лененото платно е най-висококачественото платно, които е на разположение и е предпочитаната повърхност за професионални художници. То е идеалено за всички техники, включително по-тежки приложения на цветовете. То е грундирано с два слоя силно пигментиран грунд. Грундовете са перфектно балансирани по отношение на тяхната абсорбция, което е от съществено значение за предотвратяване на потъването на маслени бои, като по този начин се подобрява степента на сцепление.

 

ЧЕТКИТЕ

Тъй като по-евтините четки скубят космите си, аз използвам само най-добрите налични марки – семейството Escoda е известно, че изработва някои от най-добрите налични четки. Серията Optimo е дълга дръжка, изработена от 50/50 смес от най-фини мъжки и женски косми, за да се постигнат оптимални резултати.
Ако сте художник на масло, знаете, че има много четки за маслена живопис, които можете да избирате – големи, малки, квадратни, под ъгъл и всичко между тях.
На изображението по-горе можете да видите няколко често срещани типа: кръг, плосък, светъл, фиберт, вентилатор, ъгъл, моп и ригер. Освен разликите във формата някои четки използват синтетични влакна, някои използват естествена коса, а някои четки имат смесица от двете. Разбира се, всеки от тези различни видове четки се предлага в няколко размера. Някои – като Rigger – са около размера на молив, докато други могат да бъдат почти толкова големи, колкото типичната четка за боядисване на дома. Когато става въпрос за синтетични или естествени, маслената живопис изисква естествени свински четки за коса. Синтетичните влакна са чудесно за акварел или мастило и могат да се използват с акрил понякога, но те просто не са достатъчно здрави, за да боравят с маслена боя.

 

   СЕРТИФИКАТ ЗА АВТЕНТИЧНОСТ

Оригинално масло, оригинални четки, реално изкуство. Сертификатът за автентичност, който пристига с всяка картина, осигурява уверение и удостоверява автентичността на ръчно рисуваната творба, която сте закупили.
Всяка маслена живопис се създава ръчно, като се използват само най-добрите платна и маслени бои.
ГАРАНЦИЯ за изключително, високо качество и дълготрайност на изображението повече от 150 години. Лично отговарям за всяко мое произведение.

Ако не сте доволни от качеството, може да върнете закупеното от Вас и да получите парите си обратно.

© Всяка, моя творба притежава Сертификат за автентичност със специфичен, персонален, идентификационен номер, регистриран в СБХ и НХГ по смисъла на чл. 7 от ЗКН и ПМС № 212. Мой печат и саморъчно поставен подпис на Сертификата. Също така печат и авторски подпис на гърба на платното за да се гарантира, че творбата е ОРИГИНАЛНА!
/кражбата на интелектуална собственост е престъпление и се наказва строго от закона на РБългария/

 

 

С Facebook , YouTube и Pinterest искам да Ви поканя да ме последвате и там, за да сте информирани, ако желаете, с това което се случва “на статива ми” и в моят живот. Оценявам интересът Ви към мен и моето изкуство, и се надявам, че тези нови места ще бъдат интересни за всички Ви.

FACEBOOK – https://www.facebook.com/ogi.novakov

YOUTUBE – https://www.facebook.com/ogi.novakov

PINTEREST – https://www.pinterest.com/artogi59/artogi59/

 

Всеки пожелал да стане мой приятел във ФЕЙСБУК, може да ми изпрати покана   https://www.facebook.com/ogi.novakov.
Може да посетите и моята страница във ФЕЙСБУК, като кликнете тукhttps://www.facebook.com/Ogi.Novakov.Art.
Не се притеснявайте да споделите всичко, което Ви интересува относно моите творби. Винаги можете да ми пишете и задавате въпроси, на които с радост ще отговоря.
Можете да се свържете с мен като натиснете върху  КОНТАКТ С МЕН.
Пишете ми на лични съобщения във ФЕЙСБУК на този адрес  https://www.facebook.com/ogi.novakov.
Моят имейл:ogipaint59@abv.bg

Моят телефон: 0896822950

                                                                                                                                                                ОБИЧАМ ВИ!!!

 

 

 

Comments are closed.