МОЯТ БЛОГ 2021.07.20 – Плаковски манастир “Св. Пророк Илия”

Моят блог 20.07.2021г. 18:50ч. Вторник
автор: Оги Новаков

 

 

ПЛАКОВСКИ МАНАСТИР “СВ.ПРОРОК ИЛИЯ”

 

 

 

 

 

 

 

Илинден е – денят на св. Илия

Почитаме Св. Пророк Илия – В едно от преданията смятат свети Илия за покровител на змейовете. Заедно с тях той се борил срещу ламите и халите. Легендата за борбата разказва, че змейовете хвърляли огнени стрели и камъни срещу халата – от сблъсъка те се превръщали в светкавици и гръмотевици. Халата се криела навсякъде – в човек, животно, дърво, затова змейовете палели огньове, за да я видят по-лесно. Тя пък пръскала с уста вода, за да се защити, капките падали върху земята като дъжд.

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети Пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

Народът ги нарича още Илинден този ден, който е сред най-големите летни празници у нас.

Старозаветният Пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово. Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: “Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч.” Това обяснява и името на Пророк Илия, което означава Сила Господня.

 

Св. Илия, името на светеца означава Сила Господна и се свързва с огнена колесница от четири коня по небето, измолващ от Бога здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. Св. Илия носи дъжд и влага, и закриля живота.

Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. От древност Църквата го нарича „Пророк и Предсказател на великите Божии дела“, „Ангел в плът“ и „Предтеча на Второто Христово Пришествие“.

 

 

 

 

Денят на Пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Народните вярвания са, че Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Св. Илия е покровител на кожари, кожухари, самарджии и дюлгери. Петел и погача присъстват на празничната трапеза. Коли се най-старият петел, наречен „баща“. Жените изпичат погачи – „боговица“ или „колач за св. Илия“. Трапезата с петела и погачите се кади от най-стария в семейството.

Преди малко се върнах от екскурзия до Плаковски манастир “Св. Пророк Илия”. Плаковският манастир се намира на 18 километра южно от град Велико Търново в Еленския Балкан в Стара планина (в посока към кр. Килифарево), близо до селата Плаково и Велчево, и само на около два километра от Капиновския манастир “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.

Манастирът е основан по време на Втората българска държава, вероятно през 1280 година, но не след дълго, при падането на България под турско робство, е бил разрушен, както много други манастири. Около 1450 г. бил възстановен отново, но по-късно многократно (през 1595, 1706, 1794) бил разграбван и опожаряван.

През 1835 година в манастира била организирана Велчовата завера, един от водачите на която е бил отец Сергий – бивш игумен на манастира. След потушаването на заверата манастирът отново бил  разрушен. За това напомня голяма мраморна плоча под манастирската камбанария, чийто надпис гласи:

“Слава на героите, събрали се преди сто години и загинали за свободата на своя народ: Велчо Атанасов Джамджията от В. Търново, Иванаки Йонков Кюркчията от Враца, отец хаджи Сергий, игумен на манастира “Св. Илия”, Кольо Гайтанджията от В. Търново, майстор Димитър от София, хаджи Йордан Брадата от Елена, даскал Андон Никопит от Македония и мнозина други родолюбци начело с кап. Георги Мамарчев от Котел, вдъхновител и организатор на заверата. Български народен комитет, София, Великден, 1935 г.”

След потушаването на заверата Плаковският манастир бил отново  опожарен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отбелязва се като „Имен ден” на носещите имената Илия, Илин, Илина, Илинка, Илиян, Илиана, Личо, Лина

 

 

 

 

 

 

 

 

Благодаря Ви, че отделихте от времето си да прочетете всичко това! Повярвайте, ЧУДЕСАТА съществуват!  Амин!

 

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

 

Comments are closed.