МОЯТ БЛОГ 2018.11.08 – Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили (Архангеловден)

ПЪТЕШЕСТВИЯ, ЛЕГЕНДИ, ДУХОВНОСТ И ВЯРА

ПРИЯТЕЛИ, Вие също може да споделите Ваши пътешествия, преживявания или спомен. Интересен разказ за стари времена или легенди. Аз ще ги побликувам от Ваше име на сайта. Нека тези преживявания и места, които сте посетили да достигнат до повече хора.

Изпратете Вашите истории и снимки на имейл – ogipaint59@abv.bg

Православната Църква вярва, че всеки човек има свой ангел–пазител, който се моли за него на Бога, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди. Това вярване е основано на думите на Самия Христос, Който, посочвайки децата, казал на учениците Си:

“Гледайте да не презрете едного от тия малките, защото, казвам ви, техните ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец небесен!”

   В молитвата към ангела–хранител ние казваме:

”  Ангеле Божий, хранителю мой светий
от Бога в небесата за мене даден,

ти ме днес просветли,
и от всичко зло запази,

към благи дела ме настави,
на пътя на спасениято ме упъти,

тъй като ти е дадена сила да пазиш моята душа,
Не спирай с покрова на твоите крила
да ме закриляш навсегда!

Амин!

Молитва към Ангела-хранител

Събор на свети архистратиг Михаил и другите небесни безплътни сили

8 ноември е празник в чест на съборното единство на ангелските чинове.

Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците (Евр. 1:14). Съобразно служението на Бога и отношението им към човеците, ангелите се явяват в девет чина по три лика или разряда.

  • Първият, най-горният чин, са серафими, херувими и престоли (Ис. 6:2; Бит. 3:22; Кол. 1:16)
  • Вторият чин са господства, сили и власти (Кол. 1:16; 1Петр. 3:22).
  • Третият чин са начала, архангели и ангели

На 8 ноември се чества Архангеловден. Той е много светъл и почитан празник в светата ни православна Църква. Този ден всъщност е празник на всички ангели. Но празникът се нарича така, защото свети архангел Михаил е първенствуващ в ангелското небесно войнство.

Бог създал ангелите още преди да сътвори видимия свят. Те са Негови духове. Те всички били прекрасни. Бог не е сътворил нищо лошо.

 

Пръв из първоангелите е Архангел Михаил (което значи – “Кой е като Бога”.) Той е вожд или архистратиг на безплътните сили.

 

Архангел Гавриил – (“сила Божия”) – е вестител на Божиите спасителни тайни.

 

На Църквата Божия са известни имената на Седем първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Всеки от тях има свое особено служение.

 

  • Словото Божие представя св. Архистратиг Михаил като вожд на небесните сили и борец против духовете не тъмнината. Поради това той се изобразява с копие в ръка, а с краката си тъпчещ дявола.
  • Архангел Гавриил според Св. Писание е известител на тайните Божии;
  • Рафаил – церител на недъзите;
  • Уриил – просветител на душите;
  • Салатиил – почита се като молител и застъпник пред Бога;
  • Йехудиил – прославител на Господа;
  • Варахиил – подател на Божиите благословения.

 

   Всички ангели се считат пазители на човеците и Църквата се обръща към тях с молитва

“Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди”.

 
Но един ангел, Деница, което значи утринна зора, много красив като изгряващата зора, се възгордял. Искал да стане равен на Бога.
 
Гордостта замъглила ума му. Не е възможно той, който е творение, да бъде равен на своя Творец – Бога!
 
Грехът на гордостта повредил неговата красота. Той станал мрачен. Превърнал се в демон Сатана и паднал в мрачната бездна.
 
Увлякъл след себе си и други ангели. Те всички съставят мрачните зли сили, наричани дяволи.
 
Тогава архангел Михаил събрал всички ангелски чинове и заявил:
– „Да внимаваме, добре да стоим пред нашия Творец!”
Посочил им какво последвало след падението на Деница от небето, за да ги предпази да не последват примера му.

ПОВЕРИЯ ЗА РАНГЕЛОВДЕН

Народното име на празника е Рангеловден, защото се отдава почит на Свети Рангел.

 

В народните вярвания Свети Рангел имал шестимата братя-юнаци и всеки от тях получил нещо при подялбата си на света.

На Свети Рангел се паднал светът на отвъдното, на мъртвите, и това станало причина да го нарекат „душевадец”. Момъкът Рангел използвал голям нож или остра сабя, за да извади душата при смъртта на човека. Това го правело особено жесток в представите на хората, но пък от друга страна го смятали и за справедлив.

 

Народът ни вярва, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в конвулсии – предстои му да изпие горчива чаша.

Народната вяра представя светеца като справедлив и състрадателен. Познат е приказният сюжет в българския фолклор, в който Архангел Михаил моли Бога за душата на сиромаха – да не останат децата му сираци. В някои икони Архангел Михаил държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората.

 

 

След смъртта Свети Рангел трябвало да отнесе душата при Свети Петър.

Там, на небето, двамата вземали везни и претегляли всички дела на починалия.

Ако добрите били повече, душата на умрелия отивала в Рая, а в противен случай била обречена на вечно страдание в Ада.

 

 
 

Именно с преданията от народната митология е свързана основната насоченост на обичаите и ритуалите през този ден и името на празника. Той е един от най-големите поменални обреди в календара на българина и има предимно умилостивителен характер. Част от ритуалите имат за цел да се измоли благосклонността на светеца, та „като дойде времето на всеки, леко да му вземе душата“.

 

В негова чест, според народната традиция, вярващите организират общоселски празници и събори, правят семейно-родови служби и курбани, очаквайки от светеца-покровител здраве и закрила.

 

За Архангеловския курбан обикновено се жертва мъжко животно – овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян, а кожата му винаги се дарява на църквата. Жените приготвят специални обредни хлябове, близки по пластика на фигурите до тези за помен или погребение. Наричани „Рангелов“ или „Господьов хляб“, „Боговица“, „Рангелово блюдо“, те се раздават, както за помен на починалите, така и за здраве на живите.

 

След Архангеловден българският народ вярва, че започват„Мратинци“, „Вълчите празници“

ОБРЕДНА ТРАПЕЗА

За този ден стопанката на къщата меси специален обреден хляб – Рангелова пита, просорясан на пет места и богато украсен с тестени фигурки. В някои селища тази пита наричат „колак”.

Седнали край празничната трапеза, най-старият от домашните чупи обредния хляб на кръст, сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира това вино отдолу с шепи и го пръска навред в къши за берекет, като благославя: „Свети Архангеле, Свети Никола и всички светии, помогнете ни, почитаме ви и на кръст колач сечем да се роди жито до пояс! Сега с шо можахме, а догодина с шо искаме ! Сега с паница, а догодина с бакъра!” После разчупва погачата и дава на всеки къшей хляб. Къшеят се поема с две ръце и се изрича благослов: „Колкото зърно в комата, толкова купни и здраве в дома! Амин!

РАНГЕЛОВ ХЛЯБ

Необходими продукти:

– За закваската: 2 с.л. брашно, 3/4 кубче прясна мая, 1 ч.л. захар, щипка сол

– За тестото: 1 кг брашно, 1/2 кофичка кисело мляко, 4 яйца + 1 жълтък за намазване, 1/4 кубче мая, 125 г меко масло, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар

 

Начин на приготвяне:
Най-напред се приготвя закваската – маята се стрива със захарта, добавя се брашното и топла вода, колкото да се получи гъстотата на боза. Оставя се да втаса 30 минути. Яйцата и киселото мляко се разбиват, добавя се останалата 1/4 от маята, закваската и постепенно се прибавя пресятото брашно. По време на месенето се слага на порции мекото масло. Тестото се поставя в намаслена купа, намазва се отгоре с още малко масло и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

След като втаса, от тестото се отделя малка част. От нея се правят едно малко топче и една плитка. Плитката се извива като подкова и в средата й се слага малката топка. Тестото за хляба се поставя в намазнена и набрашнена дълбока тава. Украсява се и намазва с разбит жълтък. Оставя се на топло за повторно втасване. Хлябът се изпича за около 40 минути на 200°.

 

ЗРЯЛ БОБ

 
 

Необходими продукти:
1/2 кг зрял боб, 4 глави кромид, по желание 1 стрък праз, 2 -3 моркова, 2 червени чушки /пиперки/, 200гр домат. пюре, олио и сол на вкус, магданоз, джоджен.

 

Начин на приготвяне: 

Желателно е бобът да се накисне за няколко часа, след което се залива с чиста вода и се вари първоначално без сол / ако трудно увира, се добавя още в началото няколко супени лъжици ракия /. След ок.40-50 мин. се прибавят морковите, лукът, чушките – всички нарязани на ситно, и се посолява. След като се сварят бобът и зеленчуците, се прибавят олиото, домат. пюре и подправките и се вари още 10-15 минути.

 

 

ЯХНИЯ ОТ ОВНЕШКО МЕСО

Необходими продукти:
750 г овнешко месо от бутчето, сол на вкус, 2 глави кромид, 1-2 моркова, 1/2 глава целина, 1/2 малка зелка, 3-4 картофа, 1 ч. л. червен пипер, 1/2 ч. ч. олио, 3-4 домата, 100 г кашкавал, 1/2 връзка магданоз.

 

Начин на приготвяне:

Месо от бутчето се нарязва на порции. Слага се в тенджера и се залива с гореща вода, колкото да го облее. Посолява се, щом заври. Прибавят се кромидът, нарязан на филийки, морковите и целината, нарязани на кубчета, и зелката – на ивици. Като поомекне зеленчукът, се прибавят картофите, нарязани на филийки, а след около 10-15 минути – и червеният пипер, олиото и доматите, обелени и нарязани на ситно. Ястието се доварява на умерен огън. Кашкавалът се настъргва и се разбърква със ситно нарязания магданоз и черния пипер, със сместа се поръсва обилно яхнията, след което се насипва в чинии.

ВАРЕНО ЖИТО

Необходими продукти:
2 ч. ч. жито, 1 ч. чаша захар, 2 ч.л. канела, настъргана кора от един лимон и 1 к. ч. натрошени на прах обикновени бисквити или галета, 1 ч.ч. нарязани орехи, пудра захар за поръсване на свареното жито и за украсяването – дребни бонбони.

 

Начин на приготвяне:

Житото се почиства и се измива, вари се на тих огън до омекване. Завива се и се оставя да изстине. Вади се с решетеста лъжица, измива се със студена вода и се разстила върху кърпа да се изсуши. След това се смесва със захарта, канелата, настърганата лимонова кора, орехите и галетата /бисквитите/. Поръсва се с пудра захар

 

На този ден имен ден празнуват носещите следните имена:

 

Алина, Ангел, Ангела, Ангелин, Ангелина, Ангелинка, Анджела, Анджело, Анжела, Анжело, Архангел, Гавраил, Гавраила, Гаврил, Гаврила, Емил, Емилия, Мила, Милан, Милен, Милена, Миленка, Милка, Милко, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Невен, Невена Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радмила, Радо, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Радул, Ростислав, Ростислава, Райка, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Раян, Руси, Руска, Серафим, Серафима, както и производните им

Още интересни маршрути, любопитни места, древни легенди и мистерии в България ще намерите в:

Благодаря Ви, че отделихте от времето си да прочетете всичко това! Повярвайте, ЧУДЕСАТА съществуват!  Амин!

 Ще съм благодарен да споделите за моето творчество с Ваши приятели!

Всички, на които им допадат моите картини, могат да ми изпратят покана за приятелство. С радост ще приема.
Това е моята страница във Фейсбук https://www.facebook.com/Ogi.Novakov.Art/

Благодаря, че написахте коментар! Вашето мнение е наистина ценно за мен, повярвайте!

Ще съм много благодарен да изкажете Вашето впечатление и Ваши предложения.

Ако имате някакви въпроси, не се притеснявайте да попитате. Ще се радвам да помогна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *