МОЯТ БЛОГ 2017.11.11 – Чудотворната икона Св.Мина в Обрадовския манастир

ПЪТЕШЕСТВИЯ, ЛЕГЕНДИ, ДУХОВНОСТ И ВЯРА

ПРИЯТЕЛИ, Вие също може да споделите Ваши пътешествия, преживявания или спомен. Интересен разказ за стари времена или легенди. Аз ще ги побликувам от Ваше име на сайта. Нека тези преживявания и места, които сте посетили да достигнат до повече хора.

Изпратете Вашите истории и снимки на имейл – ogipaint59@abv.bg

Хората, които се молят пред иконата на Свети Мина вярват, че тя има могъща неизчерпаема енергия и лечебна сила и че Свети Мина прави чудеса. Ако човек отиде с чисто и отворено сърце и истинска вяра, то светецът ще откликне на молитвите му.
Свети Мина чува молитвите на жените за рожба, помага на семействата да постигнат щастие и благополучие, изцелява болните, помага на нуждаещите се и сбъдва съкровени желания.

  

Свети великомъченик Мина Котуански

Христос, нашият Бог, те грабна от привременното войнство
и в нетленното на небесното те показа общник, страстотръпче Мино,
който и на мъчениците нетленен венец.

Кондак

ПОЧИТАМЕ СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК МИНА КОТУАНСКИ

  Известен Чудотворец, Свети Мина е покровител на семейството. Пазител на сираците и бездомните, на народните лечители, знахари, войни и на хората, поели на дълъг път, закриля и жените помага им да заченат.

   Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

   Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.).

 

 

 

Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. Така изминало доста дълго време.

   В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват.

 

 

 

 

От днес започват “Вълчите празници”, които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджули и други зли сили.

ОБРАДОВСКИ МАНАСТИР


   Чували ли сте за манастира „Св. Мина“? На мен са ми разказвали за изцеления. За да стигнете до святото място, трябва да минете през софийския квартал „Бенковски“ в посока Световрачене. След около 2 километра вдясно ще видите табела. Отбивате се, паркирате. После имате 50 метра пеша и сте там. Манастирът е известен също и като Обрадовски – на името на някогашното село Обрадовци (което вече е квартал на София) край което е бил построен.


   Старо предание разказва, че манастирът е раннохристиянски, основан още в римско време, а през ХІ век на това място е имало християнски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, както и метох на Света гора, където християни са се подготвяли за поклонническо пътуване или подвизи преди да тръгнат за монашеската република на Атон. Записи за престоя в метоха откриваме в пътеписите на руски монаси и съпътстващи ги поклонници, отсядали да си починат и да се подкрепят в метоха към манастирския комплекс. До днес се помнят имена на параклиси като „Рождество Христово”, „Св. св. апостоли Петър и Павел”, „Св. Никола”, „Св. св. безсребреници Козма и Дамян”.

 

Щом преминете манастирската порта, все едно стъпвате на друга земя. Посреща Ви чисто, приветливо пространство с добре поддържани градини, изобилие от цветя и китни постройки.

Никой не пропуска да отпие глътка вода от лековитото аязмо. А в предверието на църквата е прочутата икона на Св. Мина, която прави чудеса за хората с искрена вяра.

Местоположение на манастира 

   Манастирът се намира на около осем километра североизточно от гр. София в землището на бившето село Обрадовци, в чертите на днешния квартал „Бенковски”, сред красивите ливади на южния бряг на Владайската река. Мост над нея ни отвежда пред портите на св. обител „Свети великомъченик Мина”.

ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА

Тази икона е била занесена в манастира през 1950 г. от руския художник Михаил Миронович Малецки.

Въпреки, че е роден в Кобеляки, Полтавска област, художникът е живял в София и е работил като реставратор във Военно историческия музей.

Реставрирал е руската църква “Св. Николай” в София, в която се намират чудотворните мощи на “Св. Серафим Соболев” както и Самарското знаме.

 

Св. Мина се явил в сън на художника и му казал, че той трябва да го нарисува. Малецки бил светски художник и не рисувал иконопис, затова не обърнал внимание. Но сънят се повторил няколко пъти и бил все един и същ.

 

Свети Мина от съня на художника го молел да го нарисува и да занесе иконата в Обрадовския манастир в София.

Човекът не знаел нито къде е този манастир, нито дали изобщо съществува. Разпитал хора на Женския пазар за него и се намерили такива, които го упътили.

 

Той все пак нарисувал иконата, а нейното занасяне съвпаднало с деня на честванията на Свети Великомъченик Мина на 11 ноември.

Художникът не е знаел, че това е денят на честването. Легендата разказва, че още веднага сляпо дете е прогледнало, докосвайки се до тази икона.

 

Чудотворството на иконата продължава до ден днешен, а за манастира „Свети Мина” се разказва от уста на уста, от опит на опит, от човек на човек, който търси упование във вярата.

 

Пред Чудотворната икона на Свети Великомъченик Мина в Обрадовския манастир “Св. Мина” в София хората се молят за изцеление от тежки болести, за рожба или за спътник в живота.

   На празник е препълнено с богомолци, казват хората, с които се срещаме в манастира. Всеки знае и с удоволствие разказва по някоя история за изцеление, за Божие Чудо.

   Празникът на манастира посветен на Свети великомъченик Мина е на 11-ти ноември.

Хората, които се молят пред иконата на Свети Мина вярват, че тя има могъща неизчерпаема енергия и лечебна сила и че Свети Мина прави чудеса. Ако човек отиде с чисто и отворено сърце и истинска вяра, то светецът ще откликне на молитвите му. В това се убедих и аз. Повярвайте…
Свети Мина чува молитвите на жените за рожба, помага на семействата да постигнат щастие и благополучие, изцелява болните, помага на нуждаещите се и сбъдва съкровени желания.

Манастирът е желано място за кръщенета и венчавки, празникът му е на 11 ноември, когато тук се дава курбан и се събират хора от всички краища на страната.

В делничен ден тук ще намерите спокойствие и отмора, особено през лятото манастирът е идеалното място за съзерцание и общение с висшите сили. Заедно с малката ми внучка ЦВЕТЕЯ огряни от слънчевите лъчи се разходихме по една от алеите на манастира.

Дълбоко в сърцата си всички ние имаме вяра, която ни помага да преодоляваме трудностите, пред които ни изправя съдбата. Ето защо хората прибягват и към молитвоте във времена на изпитания като това, в което живеем в момента.

Молитва към Свети Мина

О, пречуден и бърз помощниче, Христов страдлец и чудотворец, велик сред мъчениците Мина!

Ето, както виждаш, ние със сълзи прибягваме към тебе, горещ ходатай за нас пред Бога, целуваме иконата ти с вяра и любов, и чрез тебе умоляваме Бога, Който е дивен в Своите светии!

Погледни милостиво на нашите въздишки, досточудни, и изпълни всички богоугодни просби на нас, които с любов те почитаме:

Изцели нашите болести, излекувай недъзите ни, ако е полезно за нас, намери изгубените от нас вещи, та да се утешим и да се усили вярата ни, ето, гледаме на твоя образ като на тебе самия, спомняме си подвига на твоето страдание и вярваме, че в тоя миг се молиш на Бога за нас, многогрешните, стоиш заедно с нас в тоя храм и чуваш всички наши умилени просби, които отправяме към тебе.

Затова без съмнение вярваме, с надежда се помазваме с елей от твоята икона, и според вярата си получаваме изобилна благодат от Бога, поради което с веселие ти благодарим и те възхваляваме с тези думи:

Радвай се, великомъчениче Мино, бърз помощниче на тия, които те обичат!

Амин!

 

ИКОНА - ЖИВОПИС

  За авторската ми икона “СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК МИНА КОТУАНСКИ” > всичко може да прочетете на страницата като натиснете върху картината.

   На празник е препълнено с богомолци, казват хората, с които се срещаме в манастира. Всеки знае и с удоволствие разказва по някоя история за изцеление, за Божие Чудо.

Още интересни маршрути, любопитни места, древни легенди и мистерии в България ще намерите в:

Благодаря Ви, че отделихте от времето си да прочетете всичко това! Повярвайте, ЧУДЕСАТА съществуват!  Амин!

 Ще съм благодарен да споделите за моето творчество с Ваши приятели!

Всички, на които им допадат моите картини, могат да ми изпратят покана за приятелство. С радост ще приема.
Това е моята страница във Фейсбук https://www.facebook.com/Ogi.Novakov.Art/

Благодаря, че написахте коментар! Вашето мнение е наистина ценно за мен, повярвайте!

Ще съм много благодарен да изкажете Вашето впечатление и Ваши предложения.

Ако имате някакви въпроси, не се притеснявайте да попитате. Ще се радвам да помогна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *