МОЯТ БЛОГ 2018.12.24 – Дядо Коледа

Моят блог 24.12.2018г. 24:00ч. Понеделник
автор: Оги Новаков

 

 

ДЯДО КОЛЕДА

За първообраз на щедрия старец се смята Свети Никола, 46 роден и живял около трети – четвърти век във византийската провинция Кападокия. Станал епископ още като млад, останал е в историята като благороден, щедър, дълбоко религиозен и посветен на църквата човек. Светецът раздал цялото си богатство на бедните и онеправданите. От там тръгва и традицията с разменянето на подаръци.

Друга легенда, но същевременно по-разпространената, представя Св. Николай като спасител на три бедни сестри от продаване в робство от собствения им баща. Николай ги дарил със зестра и така те могли да се омъжат.

 

Дядо Коледа има различни имена по света – Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл, но навсякъде е известен с това, че носи подаръци на Рождество Христово и външният му вид навсякъде е идентичен: закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло.

 

Легендите разказват, че…

santa claus preparing gifts reading lettersДядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи и джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и носи подаръци на послушните деца.
Елените са: Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф.

 

 

 

11428642256Деветият елен Рудолф

Най-известният от елените на Дядо Коледа – Рудолф се появява далеч, далеч след другите 8 летящи елени. Червеноносият рогатко е творение на Робърт Л. Мей, който по това време работел като автор на реклами в магазина на Монтгомъри Уард.
През 1939 г. Мей написва коледна приказка-поема с едничката цел да увеличи притока на клиенти в магазина. Използвайки подобни рими на тези, използвани от Мур, той създава “Twas the Night Before Christmas”.
В приказката се разказва за Рудолф, млад елен, който бил постоянно подиграван от другите елени заради големия си светещ и червен нос.
Когато настъпила Коледа обаче, станало мъгливо и Дядо Коледа започнал да изпитва голяма тревога: ще успее ли да достави всички подаръци за децата.
Така Рудолф спасява Коледата, водейки впряга на Дядо Коледа със светещия си, червен нос.

 

 

 

 

Легенда за Коледния чорапsanta claus with little girl

В миналото имало богат благородник, който имал три дъщери. След смъртта на съпругата му обаче, щастието и богатството неусетно изчезнали от техния дом, а дъщерите му трябвало да се грижат за всичко в къщата.
Когато дошло време момичетата да се заомъжват, благородникът изпаднал в още по-голяма безпомощност. Нито една от дъщерите му нямала зестра!
Когато една вечер трите момичета простнали прането си над камината, за да изсъхне по-бързо, се появил добрият Свети Николай, който спрял пред къщата на бедното семейство. Погледнал през прозореца, за да се увери, че всички спят, и забелязал оставените над камината чорапи.
Добродушният мъж взел от шейната си три торби със злато, влязъл през комина на къщата и ги сложил в чорапите на младите момичета.
На сутринта, когато дъщерите се разсънили, те намерили чорапите си пълни със злато. Така благородният мъж успял да види трите си дъщери омъжени и доживял живота си щастливо.
Така се ражда традицията на Бъдни вечер децата да оставят чорапи на камината с надеждата на сутринта да са пълни с подаръци.

 

 

Образът на Дядо Коледа

Представата за Дядо Коледа всъщност дължим на Ню Йорк и в частност – на Джон Пинтард. През 1804 г. Джон Пинтард, член на Нюйорското историческо общество, започва да разпространява дървени фигурки на Св. Николай на годишната срещата на Обществото. Още тогава съвременният Дядо Коледа е представен на фона от чорапи, пълни с играчки, и плодове върху камина.

85

 

 

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

 

 

 

 

Благодаря, че написахте коментар! Вашето мнение е наистина ценно за мен, повярвайте!

Ще съм много благодарен да изкажете мнението си.

Ако имате някакви въпроси, не се притеснявайте да попитате. Ще се радвам да помогна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *