МОЯТ БЛОГ 2020.11.21 – Въведение Богородично

Моят блог 21.11.2020г. 08:50ч. Събота
автор: Оги Новаков

 

 

ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

 

 

 

 

 

 

 

Почитаме един от най-големите християнски празници

Въведение на Пресвета Богородица в храма или само краткото Въведение Богородично, също понякога само Въведение, е един от най-големите християнски празници, почитан е и от двете основни християнски деноминации – Римокатолицизъм и Източноправославие. Празникът принадлежи към числото на дванадесетте велики празника. Българската православна църква отбелязва празника всяка година на 21 ноември (нов стил), в някои страни се отбелязва на 4 декември по стар стил. В този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария Йоаким и Анна, които я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм, така и изпълнението на обета им да посветят Мария на Бог.

 

B eврейския град Назарет живели благочестивите Йоаким и Анна, Родителите на света Дева Мария. Те произхождали от знатни родове и наследили много богатства. Били много милосърдни и раздавали щедро милостиня на бедните и на църквата. Те живеели според Божии закони, но едно нещо ги правело нещастни. Beче били стари, а все още си нямали деца. Скръбта им растяла всеки ден и те се молели на Бога да стори чудо и да ги дари с дете, както дарил с потомство престарелите Авраам и Сарра. И обещали да го посветят на Бога.

 

Израилтяните смятали бездетството за Божие наказание и праведният Йоаким срещал тяхното презрение всеки път, когато отивал в храма. В голямата си скръб той отишъл в пустинята и прекарал 40 дни и нощи в пост и непрестанна молитва към Бога.

 

Още повече скърбяла света Анна. Един ден тя видяла сред клоните на дърветата две гълъбчета, които хранели своите птиченца в гнездото. Много се натъжила праведната Анна и в молитва към Бога изплакала болката на сърцето си. Молела Бога, който дава плод и радост дори на безсловесните същества, да дари и на нея радост да има свое чедо.
Горещите молитви на светите Йоаким и Анна стигнали до Божия престол. Бог сторил чудо и след година Анна родила момиченце, което нарекли Мария.

Голяма била радостта на престарелите родители. Bсеки ден те благодарели на Бога за щастието, с което ги дарил. Отгледали детето с любов и много грижи. Научили малката Мария на скромност и почит към Бога.

 

Въведение Богородично.

 Когато малката Мария станала на три години, родителите й я отвели в Йерусалимския храм, за да я посветят в служба на Бога. Къде се намира Йерусалим? – в Палестина, днешен Израел.

На този ден Йоаким и Ана събират своите роднини и приятели. Мария била облечена в празнични дрехи, придружавали я нейните приятелки, които държали запалени свещи в ръце вървящи пред светата Отроковица, а след тях родителите, водещи Девата до Йерусалимския храм. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещат с пеене на свещени химни. Дева Мария е поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.

Първосвещеник Захария въвел пречистата Отроковица в Светая Светих, където влизал веднъж в годината само първосвещеникът.

Праведните родители принесли дарове и жертви на Бога и след това, като получили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.

От този ден света Дева Мария заживяла в храма.

 

Дева Мария живеела при храма. Там в отделни помещения живеели млади девойки, посветени Богу, също така и вдовици, които служели в храма, подобно на пророчица Ана (Лука 2:36 – 38). Тук живеели също странници и пришълци. Към тях се присъединила и св. Ана, майка на св. Богородица, която овдовяла скоро след въвеждане на пречистата Дева в храма. Но тя живяла кратко време със своята Дъщеря. Скоро след мъжа си и тя починала.

 

Девата се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, познаващи Светото Писание. Тя усърдно се трудела, непрестанно се молела. По такъв начин тя се готвела за своето високо назначение. Църквата я нарича „прекрасна зора“, от която изгряло Слънцето на правдата.

Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но Мария им открила своето желание – да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на Мария и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

 

Бог я избрал да стане по-късно майка на нашия Господ Иисус Христос. Затова света Дева Мария е наречена Богородица.
Празникът Bъведение Богородично църквата отбелязва на 21 ноември. Как е отбелязан този празник в църковното календарче? – Ден на християнското семейство и православната младеж.
Богоотци. Със своя непорочен и свят живот праведните Йоаким и Анна се удостоили да станат родители на Божията майка и затова са наречени богоотци. Църквата засвидетелства висока почит към тях, като споменава на всяка божествена литургия техните имена. Паметта им се почита на 9 септември след Рождество Богородично.

 

 

Благодаря Ви, че отделихте от времето си да прочетете всичко това! Повярвайте, ЧУДЕСАТА съществуват!  Амин!

 

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *