МОЯТ БЛОГ 2023.03.01 – Чудотворната икона на Пресвета Богородица – „Златна ябълка”

ПЪТЕШЕСТВИЯ, ЛЕГЕНДИ, ДУХОВНОСТ И ВЯРА

ПРИЯТЕЛИ, Вие също може да споделите Ваши пътешествия, преживявания или спомен. Интересен разказ за стари времена или легенди. Аз ще ги побликувам от Ваше име на сайта. Нека тези преживявания и места, които сте посетили да достигнат до повече хора.

Изпратете Вашите истории и снимки на имейл – ogipaint59@abv.bg

Чудотворната икона на Пресвета Богородица – „Златна ябълка”

by Ogi Novakov   01.03.2023   07:44

Акатистова събота ­ Чудотворна икона “Златна Ябълка”

Петата събота от Великия пост се нарича Акатистна събота, песнопенията са във възхвала на Майката Божия и чудесата, които тя е направила.

  Празникът Златна ябълка е възпоменание на чудотворната икона „Пресв. Богородица – Благодатна“. Чества се на петата събота от Великия пост. Това е празник, свързан с чудото, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година.

Това събитие е описано в „Синаксар за златната ябълка“ от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира „Св. Кирик и Юлита“

Историята ни връща в края на 18 век, когато е документирано едно чудо, описано от тогавашния игумен на близкия манастир “Свети Кирик и Юлита”.

Жена, която не можела да има деца, закъсняла за литургията и за раздаването на нафората, благословеният хляб. Окаяна, тя започнала да плаче пред образа на Богородица.

Тогава местният свещеник ѝ дал вместо хляб една оставена пред иконата ябълка. След време жената заченала и родила здраво дете. Тогава в знак на благодарност тя поръчала да се изработи ябълка от злато и да се дари на Пресветата Дева.

Повече от три века този местен празник посветен на Богородица – Златна ябълка привлича хора в този храм.

РАЗКАЗВАТ ОЧЕВИДЦИ:

Емблематичен е случаят на бездетна дойка от Пловдив, датиращ отпреди 12 години. Семейството идвало в храма и се молило горещо пред иконата за потомство. Скептиците обаче не вярвали, тъй като и двамата били около 50-годишни. Но невъзможното за човека се оказало възможно за Бога със застъпничеството на неговата майка. „Те се сдобиха с близначета“, свидетелства попадията Николинка.

Реликвата помага и за най-различни болести. Или както казват местните миряни – за всяка болка си има молитва в требника, от който чете свещеникът Живко Николов. С негова подкрепа доста деца са проговорили пред чудотворната икона. Но основно се изцелява безплодие.

  Празникът, наречен Златна ябълка, се чествува на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година. От онова време датира и ритуалът, който местният свещеник стриктно спазва. Прави се венец от ябълки над чудотворната икона, които се оставят да пренощуват. Когато дойдат хора, искащи рожба, свещеникът взима една ябълка и им я дава със следните заръки: да разрежат плода на две половини – една за мъжа и другата за жената. Да ги изядат сутринта на гладно и жадно като нафора. Остатъка, като семки, дръжката или обелки, да заровят в саксия с цветя. От храма в Горни воден обясняват, че ябълки има не само на празника, а целогодишно.

Самото селище Горни Воден (сега квартал на Асеновград) се смята за доста свято място. То датира още от II–III век след Христа, като тогава е било част от пределите на Източната Римска империя. В този период от време за мъченици са били обявени св. Кирик и св. Юлита, пострадали по времето на Диоклетиановите гонения в 303 г. Именно в тяхна чест е съграден манастирът над селото. Храмът „Света Богородица-Успение“, в който се съхранява иконата, пък датира от XVII век. До 1906 г. е бил подчинен на Цариградската патриаршия. Заради многото гърци някогашното село Горни Воден е било известно навсякъде като Малката Елада.

Благодаря Ви, че отделихте от времето си да прочетете всичко това! Повярвайте, ЧУДЕСАТА съществуват!  Амин!

През дълбоката клисура на Искъра до

„Дядо Йоцо”

Вазовата екопътека и водопадът

„Врачанска Скакля”

Боже, колко е хубав този пусти ЧЕРЕПИШКИ МАНАСТИР!

Лютибродският, скален феномен – РИТЛИТЕ

Легенда за съкровището на ВЪЛЧАН ВОЙВОДА

Карстов извор „Житолюб”

Манастир „Рождество Богородично“ (Седемте престола) – перла в полите на Балкана

Пещерата „Темната дупка”

Карстовият район с пещерите около село „Зимевица”

Лакатнишките скали

Още интересни маршрути, любопитни места, древни легенди и мистерии в България ще намерите в:

 Ще съм благодарен да споделите за моето творчество с Ваши приятели!

Всички, на които им допадат моите картини, могат да ми изпратят покана за приятелство. С радост ще приема.
Това е моята страница във Фейсбук https://www.facebook.com/Ogi.Novakov.Art/

Благодаря, че написахте коментар! Вашето мнение е наистина ценно за мен, повярвайте!

Ще съм много благодарен да изкажете Вашето впечатление и Ваши предложения.

Ако имате някакви въпроси, не се притеснявайте да попитате. Ще се радвам да помогна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *