МОЯТ БЛОГ 2017.11.11 – Свети Великомъченик МИНА КОТУАНСКИ

Моят блог 11.11.2017г. 18:50ч. Събота
автор: Оги Новаков

 

 

СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК МИНА КОТУАНСКИ

 

 

 

Почитаме Св. Мина – покровител на семейството 

Известен Чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.

Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. Така изминало доста дълго време.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват. От днес започват „Вълчите празници“, които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджули и други зли сили.

 

Обрадовски манастир

Чували ли сте за манастира „Св. Мина“? На мен са ми разказвали за изцеления. За да стигнете до святото място, трябва да минете през софийския квартал „Бенковски“ в посока Световрачене. След около 2 километра вдясно ще видите табела. Отбивате се, паркирате. После имате 50 метра пеша и сте там. Манастирът е известен също и като Обрадовски – на името на някогашното село Обрадовци (което вече е квартал на София) край което е бил построен. В стари времена е бил част от Софийската Мала Света гора – пояс от църкви и манастири, които ограждали сегашната ни столица. Предания разказват за 40 параклиса и църква, които са били разрушени от турците. Селяни откриват останките през 1927 година – прокопава се канал на Владайска река и тя започва да носи тухли и керемиди. От 1942 започва възстановяването на манастира, което трае до 1945 година. Тогава са издигнати църквата, жилищна сграда и няколко параклиса. Иконите в църковния олтар са изрисувани от проф. Георги Богданов, а самият олтар е резбован от софийските майстори Мирчо Радулов и Коста Диноев. Всички предмети от интериора на храма – съдове, полилеи, икони, килими и др., са дарени от богомолци. През 1957г. е построен параклисът ”Св. Св. Козма и Дамян” и в олтара му е вградено аязмо. В момента параклисът се ползва като зимна черква.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тази година 2017 през Юли посетихме манастира.

 

 

Щом преминете манастирската порта, все едно стъпвате на друга земя. Посреща Ви чисто, приветливо пространство с добре поддържани градини, изобилие от цветя и китни постройки.

Никой не пропуска да отпие глътка вода от лековитото аязмо. А в предверието на църквата е прочутата икона на Св. Мина, която прави чудеса за хората с искрена вяра.

Тази икона, която е била занесена в манастира през 1950 г. от руския художник Михаил Малецки.

Св. Мина се явил в сън на художника и му казал, че той трябва да го нарисува. Малецки бил светски художник и не рисувал иконопис, затова не обърнал внимание. Но сънят се повторил няколко пъти и бил все един и същ. Свети Мина от съня на художника го молел да го нарисува и да занесе иконата в Обрадовския манастир в София. Човекът не знаел нито къде е този манастир, нито дали изобщо съществува. Разпитал хора на Женския пазар за него и се намерили такива, които го упътили.

Той все пак нарисувал иконата, а нейното занасяне съвпаднало с деня на честванията на Свети Великомъченик Мина на 11 ноември. Художникът не е знаел, че това е денят на честването. Легендата разказва, че още веднага сляпо дете е прогледнало, докосвайки се до тази икона.

Чудотворството на иконата продължава до ден днешен, а за манастира „Свети Мина” се разказва от уста на уста, от опит на опит, от човек на човек, който търси упование във вярата.

На празник е препълнено с богомолци, казват хората, с които се срещаме в манастира. Всеки знае и с удоволствие разказва по някоя история за изцеление, за Божие Чудо.

 

Празникът на манастирът посветен на Свети великомъченик Мина е на 11-ти ноември.
Смята се, че Свети великомъченик Мина е покровител на пътниците, бездомните хора, семейството, жените без партньор, лечителите, бедните, знахарите и жените, които не могат да заченат.

Хората, които се молят пред иконата на Свети Мина вярват, че тя има могъща неизчерпаема енергия и лечебна сила и че Свети Мина прави чудеса. Ако човек отиде с чисто и отворено сърце и истинска вяра, то светецът ще откликне на молитвите му. В това се убедих и аз. Повярвайте…
Свети Мина чува молитвите на жените за рожба, помага на семействата да постигнат щастие и благополучие, изцелява болните, помага на нуждаещите се и сбъдва съкровени желания.

 

 

Манастирът е желано място за кръщенета и венчавки, празникът му е на 11 ноември, когато тук се дава курбан и се събират хора от всички краища на страната.

В делничен ден тук ще намерите спокойствие и отмора, особено през лятото манастирът е идеалното място за съзерцание и общение с висшите сили. Заедно с малката ми внучка ЦВЕТЕЯ огряни от слънчевите лъчи се разходихме по една от алеите на манастира.

 

 

 

 

 

За авторската ми Репродукцията „СВ. МИНА В ЧУДОТВОРНАТА ГОРА“ > всичко може да прочетете на страницата като натиснете върху картината.

 

 

Благодаря Ви, че отделихте от времето си да прочетете всичко това! Повярвайте, ЧУДЕСАТА съществуват!

 

 

 

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.