МОЯТ БЛОГ 2018.04.04 – ДНЕС Е ВЕЛИКА СРЯДА, ЮДА ПРЕДАВА ХРИСТОС

04.04.2018г. Велика Сряда
автор: Оги Новаков

ДНЕС Е ВЕЛИКА СРЯДА, ЮДА ПРЕДАВА ХРИСТОС

Велика Сряда отбелязват християните днес. Денят от Страстната седмица, посветен на строг пост, в който Църквата припомня за предателството на Юда и призовава към покаяние.

За изкушенията на една грешница, която стана светица и за един апостол на вярата, който стана предател. Евангилията разказват, че на този ден, заедно с учениците си Христос посещава дома на Симон във Витания.

 

 

 

 

 

 

 

Там, сред множеството около Христос една блудница взела алабастрен съд с елей, много скъп в онези времена. Тя разбила съда,в бързината и изляла мирото върху Господа така без да знае, тя го помазала за погребение, плачейки, тя омила със скъпия парфюм нозете му. Виждайки това учениците Му се възмутили от пропиляването на скъпото миро, което можело да се продаде, а с парите да бъдат нахранени бедните.
Христос им казал, че бедните винаги ще бъдат сред тях,

„Като изля това миро върху тялото Ми, тя Ме приготви за погребение. Истина ви казвам: Дето и да бъде проповядвано това Евангелие по цял свят, ще се разказва за неин спомен и това, що тя извърши“ .

За нея и сълзите й на покаяние, Исус Христос каза: много се прощава на този, който умее много да обича. Тя, подобно на Блудния син, осъзнала греховете си.

Стиховете за предателството и за покаялата се грешница са един след друг в Писанието. Те са като връзка и пример за внимание къде си мислим, че се намираме и къде можем да се озовем. Както сам, Господ казва: „Всеки, който възвишава себе си, ще се сниши, а който се снишава – ще се възвиси“

Голяма е разликата между спасената грешница и погиналия Иуда, избран преди това за апостол: блудницата отдала цялото си богатство за Христа и целувала нозете Му в разкаяние и Иуда – апостол и ученик на Господ, който в този час решил да продаде за пари Учителя си с целувка. Целувката на покаянието и любовта срещу тази на алчността, възвисяването и предателството.
„Можем да кажем, че общата тема на първите три дни на Страстната седмица е краят на света и съдът Христов“, пише „Праволславието“.

Но Господ казва и друго, когато яде на една трапеза с бирниците и грешниците:

„Не съм дошъл да погубя света, а да го спася“.

С този пример, Бог подава ръка на всички, които живеят в оковите на греха и имат нужда от утеха и свобода.

 

 

 

 

 

За делото на Иуда пък в началото на Своя път, Христос разказва притча, за това как последните ще станат първи, а първите последни.

На Велика сряда си припомняме и решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Юда Искариот отишъл при юдейските първенци и уговорил да Го предаде за

30 сребърника

Сега, във Велика сряда на Страстната седмица съпреживяваме деянието и размисляме за нашите дела, по които  ще ни познаят

 

 

 

 

 

 

 

Според традицията в ранното утро на Велика сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата. Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.