МОЯТ БЛОГ 2018.04.02 – ЗАПОЧВА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

02.04.2018г. Велики Понеделник
автор: Оги Новаков

Започва Страстната седмица!

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни. Наречена още „Седмицата на страданията“, тя е последните дни от земния живот на Иисус Христос – неговите страдания, кръстна смърт и погребение. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата.

Спомням си и до днес. Беше понеделник вечер. Бях много малък, моята майка и леля ми ме заведоха на черква. В храм „Свети апостоли Петър и Павел“ Седнахме на столовете и не след дълго започна четенето на вечерната служба. Да вечерна. Всяка вечер от 20ч. цялата седмица. Чуствах някаква тайнствена тържественост и смирение. Беше ми много интересно и една тихо спокойствие витаеше наоколо. Така бе някога…

Според православния календар тази седмица завършва с ВЕЛИКДЕН.

На старобългарски страст означава страдание. По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Иисус Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени страстна седмица. Приближавайки се към кулминацията на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наречен велик.

 

 

Велики понеделник

Иисус влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонва търговците, защото храмът е дом за молитва, а не продавалник.

В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото над безплодната смоковница – символ на човешката дума, която не позволява молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

„Притча за безплодната смоковница“

Според Ветхия Завет, на смокините се приписвала целебна сила, в частност считало се, че „пласт от смокини” премахва циреи. Смоковницата принадлежала към числото на седемте растения и продукти, символизиращи богатството на обетованата земя. Смоковници засаждали в лозята, лозата да обвие ствола на дървото. Изразът „да живееш под лозата и смоковницата” иносказателно означавал мир и благосъстояние.

Но освен природни свойства, смоковницата имала още и символично значение. За учителите на Израил, равините, тя станала символ на мъдростта. В един от трактатите на Талмуда е зафиксирано такова изказване на рабби Йоханан: „Както смоковницата – по всяко време, когато човек се докосва до нея, намира на нея плод; така и думите на Тората – по всяко време, когато човек ги произнася, намира в тях смисъл”. Иудейският мъдрец обещава плодове от закона Мойсеев – „по всяко време”. В това се вижда някакъв максимализъм, нали през зимата смоковницата не дава плодове. Когато пък Христос през април се приближил към някаква, даваща надежди, смоковница да търси плодове, Той не намерил нищо. Символично – Той не намерил този добър плод, който обещавали равините „по всяко време”. И в противовес на техните претенции за максимална мъдрост Господ заявил: „Да няма плод от тебе вовеки”.

Смоковницата тозчас изсъхнала до корен. Станало конкретно, очевидно за околните, чудо. Но в същото време станало и чудо символично.

Половин година преди Своите спасителни страдания Господ разказал притчата за безплодната смоковница за това, че някакъв стопанин на лозе три години търсел плодове, но не намирайки, решил да отсече безплодното дърво. Единственият у стопанина лозар го помолил: „Остави смоковницата още една година, аз ще я обкопая и наторя. Ако пък и след това не принесе плод – ето тогава ще я отсечеш”.

Точно половин година след произнасянето на тази притча, няколко дни преди иудейската Пасха, изтекло времето на Божието очакване. Минали почти четири години от служението на Спасителя, в течение на които Той обилно поливал почвата на хорските сърца с „живата вода” на Своята проповед. Но смоковницата на иудеите останала безплодна. А доколкото дървесината на смоковницата не става за никакви строителни нужди, такова дърво, „което не дава добър плод, бива отсичано и хвърляно в огън”.

Не може да не ни учуди това, че Господ дошъл, за да върши само добро и всичко да подобри, но Той като минимум три пъти извършва разрушителни действия. И това не е просто така. Той потопил стадо свине, та невярващите жители на Гадаринската страна, дори с цената на материални загуби, да се обърнат към Него. Той разтворил гробниците на починалите светии, та след Кръстната смърт Христова те излезли от гробовете и се явили на мнозина. Той също така изсушил смоковницата, за да покаже, че иудейският народ ще бъде отхвърлен заради неговото неверие в Божия Син.

И така, проклятието на смоковницата станало символ за отхвърлянето на тези хора, които само външно са изпълнители на закона, а в действителност не принасят добри плодове.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.